Sunday, 18 June 2017

Coretan Mishkat

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Maha Penyayang

Alhamdulillah thummalhamdulillah :)
All praises to Allah.Yang Maha Menghidupkan dan Mematikan. Yang Maha Kaya dan Maha Berkuasa. Bersyukur atas kurniaan Allah,yang masih memberi peluang untuk kita kembali dan bertaubat padaNya..
24Ramadhan. Pantas betul masa!Benarlaa,sekejap sgt kehidupan dunia nie sbnrnyaa. huu. Baru2 nie, terdapat kes buli pelajar UPNM sehingga mangsa meninggal dan pesalah disabit hukuman gantung. AllahuAkhbar! Actually terfikir jgk, "sampainyaa hati kawan2 dia seksa mangsa begitu skali" tapii sangat2 tringin nak dgr luahan pesalah2 tu, apa yg difikirkan saat tu sbnrnya?apa perasaan mereka skrg? 
Sungguh,.Allah Maha Pengasih Maha Pengampun. Jika sudah confirm disabitkan ke tali gantung, dan dlm tempoh itu, merekalah org yg paling benar taubat nyaa, masyaallah. xmustahil kedudukan mereka lbh baik dr kita. Bukanla saya membenarkan/menyokong apa yang mereka buat, tapi sye lebih memandang bahawa 'Maha Luas rahmat dan kasih sayang Allah ;) '..So, dont judge. kita xtau pengakhiran kita.dan kita xtau hakikat taubat mereka (dahlaa di 10 malam terakhir Ramadhan). Mogamoga Allah lembutkan hati keluarga mangsa utk bersabar dan memaafkan. Mogamoga Allah lembutkan hati pesalah2 utk bertaubat dan diterima taubat mereka. dan mogamoga Allah lembutkan hati2 kita juga utk terus terbuka hati menerima taufiq dan hidayahNya.aamiin aamiin insyaallah.

Ehe. oke. habis luahan berkenaan kes tu. 

Alhamdulillah. bila dgr dan baca cerita2 macam tu, terus rasa bersyukur sgt2 sbb sehingga kini, Allah masih memberi saya nikmat keluarga, sahabat2, akhawat2 yang baik2 sgt. yelaa. ada org,dia diuji dgn kawan2 yg...(apa2 yg dia rasa teruji laa.hee). 



Jadinya, ini sdkit coretan yang saya nakk sgt ingat.sbb tu saya decide utk tulis(menaip je).hihii.
Telah tertulis, saya smbg bljr di USM Penang. Mulamulaaa masuk sini dlu, menangiss je. (perempuan kann).haha. oke dh xnak igt.tapii rupanya Allah nak hadiah kan dgn sesuatu yg lbh baik kt Penang nie, smpai kn dah stahun hbs bljr pon, masih disini.alhamdulillah =D dan spnjg stahun tamat bljr, saya tinggal di RI (rumah islam) yg diberi nama Mishkat (klu nk tau ape tu, rujuk [Qs 24:35], ehe) So, disini laa cerita bermula.
Sblm masuk rumah nie, dah dimaklumkan. penghuninya ada 11orang, dan akn jdi 12orang jika termasuk saya.uishh.ramai betul. tapii disebabkan rumah nie besar laa jgk,sye oke je(dgn hrpn penghuni lain pon oke klu saya menyebok.hee). dan tapii lgi, sye betul2 kenal dua orang penghuni je (kte panggil akhawat laa) dr 11 orang tu.haaaa segan laa plak. but i had no choice. makanyaa, sye on je!alhamdulillah. x ambil masa lama sgt pon utk 'masuk' dgn akhawat2 nie. dan apa yg saya nak tekankan disini,dan membuatkan sye syg,adalah biah (condition/environment) solehah nya..harap2 insyaallah nnti, dpt dipraktikkan dlm RI sye sndri pulak.ehh!
Disini, solat jemaah sgt2 dijaga. jika masuk wktu solat, smua akn automatik bersiap, tggu kat ruang tamu utk solat.yg menunggu, ada yg smbil2 baca quran,baca mathurat(really inspiring).dan ada jelaa kdg2 smpai kena panggil "antunna, jom solatt!dah masuk wktu~"(sbb khusyuk bersembang.lol) hee. tapinya, solat jemaah tetap dijaga wlaupun ada dua orang je kt rumah time tu.
Next, bangun qiam. huuu. kalau ada yg bangun awal, kbnyakkan hari nya, mereka akn saling mengejutkn ahli2 lain utk qiam jgk.takpon, mostly akn tbangun sndri..nak katanya, hampir stiap hari sblm subuh tu, smua org dah tggu kt ruang tamu tggu azan subuh.(kdg2 smpai tertidur tggu.hihi) dannn inilaa antara bnda yg saya berazam sgt2 utk praktiskan di rumah saya sndri nnti.insyaallah.
Oke, tu bab solat. Lps tuu, bab masak. kt sini, ada giliran masak,satu hari, seorang btugas masak. haha. mula2 dulu, bdebar jgk sayaa.yelaa, nak masak utk 12orang trus kot.ntah sedap ke tidak.ntah jadi ke tidak..tpi kne jugak masak.(mula2 dlu, mmg tnya resepi kt mak jelaa.ehe).alhamdulillah skg bole laa sikit (ehem!)hihi dan sbnrnyaa, yg ni antra yg paling best.sbb tiap2 hri rse mknn berbeza, lauk berbeza, dan yg pnting, smuaa sedap2!hahah.makan sedap hari2. suka suka =D
Lagi, bab baca buku.ehee. atau klu tmpt lain, pggil 'kulsem' (kuliah sepuluh minit)kot.kt sini, panggil baca buku je.hihi. means dlm seminggu, akn ada bacaan rumah or baca buku nie. biasa akn bukak kitab 'Fadhilat Amal', atau 'Riyadus Solihin' atau apa2 kitab yg nak di share. xlama pon sesi sharing nie.tapi pada sye,agak pnting supaya smua org back on track stelah seharian 'dgn dunia'..huhuu.
Sterusnya, tiada lain yg menghidupkan dan menceriakn suasana sesuatu rumah, melainkan akhlak/attitude dan 'kefahaman'. Hakikatnya,bukan laa mudah nak 'masuk' dgn smua org. 12orang kot!rumah sewa yg duduk btiga pon, xtentu bole 'satu kepala'..tapi Alhamdulillah.bersyukur sgt2. walopon kami 12org, xde pula pergaduhan atau pertengkaran spnjg bersama.malah,kami sgt rapat. owh yee, tipula klu sye kata xde yg terasa hati, xde yg tidak sependpt, xde air mata yg mengalir spnjg kt sini.tipu kot. tapi nya, perkara2 mcm tu xberlarutan. jika ada yg terasa hati,masing2 saling meminta maaf dan memaafkan. jika ada yg tidak sependapat atau perkara yg perlukan jln penyelesaian, kami ber'syuro'(bermesyuarat.lbh kpda berbincang). alhamdulillah, harmoni sgt cara tu. then, klu ada antra kami yg perlukn bantuan/pertolongan. sesiapa yg free dan berkemampuan bantu, smua lajuu je menghulurkan.. fastabiqul khairat(bersegera dlm kebaikan).cth dlu, kereta sye problem.bila kata nak pnjm kereta, ada je yg offer. pernah smpai berebut2 jwb "haa pakai kereta saya!" "kereta saya pon bolee"..huuu.lagi2 klu kata nak gi jumpa 'adik' or ada usrah..I is terharuu.sobss.tu kereta, klu tugas2 membersih rumah, settle kan baju(baju masing2), atau lain2 utk dibuat, ada je yg membantu, tanpa ada yg mengambil kesempatan..masyaallah. terlalu banyak kebaikan mereka.moga2 usaha ini, ukhuwah ini,dan smua ini adalah kerana Allah.

Dan benarlaa, betapa pentingnyaa sesebuah rumah itu dibina dgn kefahaman agama.bila masing2 faham, akan ada tolak ansur, ahli rumh saling 'menolak' utk sama2 buat kebaikan, adanya perbincangan utk permasalahan, dan mogamoga, adanya keberkatan yg Allah berikan dlm perhubungan. 
Tujuan saya menulis hanyala utk saya jadikan inspirasi, seperti apakan rumah 'islam' itu. bagaimana utk 'menghidupkn' sesebuah rumah itu. ada beberapa perkara lain lagi yg perlu ditekankan utk menjadikn sesebuah rumah itu 'baiti jannati', tapi mungkin ini antara sedikit sbnyak yg sgt2 perlu ditekankan..Esok will be my last day staying wif them. pasti akan rindu!huu.akhir kata, smoga Allah sntiasaaa berkati ukhuwah ini, smoga Allah kuatkn hati2 kita utk terus 'berbuat dan melaksanakan' keranaNya, dan smoga Allah Al-Jami' akn kumpulkan dan pertemukan kita lagi dlm syurgaNya.aamiin2 ya rabbal a'lamin :)

#BaytMishkat
#taknaksedih
#sayangantunna
may Allah bless~

Wednesday, 7 June 2017

Dicintai dan Mencintai

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Kata orang, seberapa kerap kita memikirkan seseorang, menjdi tanda seberapa banyak kita mencintainya..Maka, seberapa kerapkah kita memikirkan Allah, Dia yang memberi segalanya pada kita???huuu.. *tepuk dada, tanya iman*

Saya jumpa ayt tuu mse dok scroll2 effbee(baca:FB) hari tuu.(tapi lain sket laa ayat dia). Baca ayt 1st, bajet2 jiwang.tapi smpai ayt kedua, perhh! tersentap kita! 
dan betulla persoalan tuu, seberapa kerap kita memikirkan Dia? seberapa banyak kita mencintaiNya berbanding perkara2 lain? apa perasaan kita pada Allah??
Hari nie, 12 Ramadhan 1428H..yang juga bermaksud kita sepatutnya dah masuk juzuk 12 tilawah tadabbur kita.insyaallah..didoakn smoga Allah terus menerus bg kekuatan pada kita utk beramal~aamiin.

Beberapa hari lepas, Allah takdirkan sye berpeluang pegi dgr ceramah ustazah NorHafizah Musa. dan saya pergi, bukan semata2 sebab ustazah tu orang popular, orang terkenal(sbb ada je ceramah ustaz2 tv yg sye xpi ponn.huu),.tapi kerana sye sgt bersyukur adanya orang yg seperti ustzh yg xpernah lagi xberjaya menyentuh hati sye bila tgk ceramah2 nya di utube..dan bersempena dgn Ramadhan, ustzh share satu tajuk yg sye kira,, masyaallah best nyaaaa =) so disini nak kongsikan sdikit apa yg sye dapat :) mogamoga penulisan ini dapat mengingatkan saya yg mudah alpa dan leka nie..insyaallah

                                 
10 bukti kita Mencintai Allah 

1) Kesediaan untuk berkorban demi Allah.
- Kata ustazah, jika tiada istilah berkorban, bermaksud bukanlaa cinta. nak katanya, bila kita kata cinta, pastii perlunya pengorbanan. perlunya bermujahadah! 
- Huuu sedih jelaa bila ustzah kata, terlalu sedikit je sbnrnya perkara2 yg kita korbankan jika dibandingkan dengan para sahabat. Jika para shbt, mereka benar2 berkorban harta, jiwa, tenaga, dan perasaan especially bila pergi berperang. byk yg dikorbankan.. Kita?? Paling2 pon berkorban perasaan/emosi je sebenarnyaaa.(tu pon susah dan tertewass.sobbss) 
- Yelaa, klu bab harta, pernahkah kita bersedekah smpai level 'berkorban'?(jarang2laa terpaksa berlapar demi sedekah.hemm). korbankan tidur demi solat tahajjud?huu memang termuhasabah sgtt!
- Jika kata cinta Allah, maafkanla 'mereka'. Korbankanlaa perasaan marah tu, bersabar. Susah nk laksanakan, tapi boleh!biarla klu smpai menangis2 pon untuk memaafkan sebab hati terluka.tapi bersabarlah!(perempuan laa biasanyaa.hoho)
- Dan yakinlah, "Kalau kamu berbuat baik, sebenarnya kamu berbuat baik untuk  diri kamu sendiri" :)

2) Membinasakan pohon-pohon kecintaan terhadap dunia.
- Haaa ni pon susah. bukanlaa bermaksud kita terlalu mencintai dunia, tapi takut sayang/cinta kita tuu, bukan didasarkan kerana Allah. as simple as syg nya kita pada parents. huuuaaa~ 
- [Qs Al-Ahzab 33:4] "Allah tidak menjadikan bagi seseorang, dua hati dalam rongganya..." which means, jika kita kata ada perkara lain dlm hati, mustahil untuk mengatakan ada Allah jugak. jika kita dah penuhkan hati kita dengan perkara2 lain, susah untuk meletakkan Allah juga didalamnya. Sebab Allah tu Maha A'lim.Maha Mengetahui kelemahan dan kelebihan makhluk ciptaannya. Jadi, pilihan dihati masing2..Meletakkan Allah, atau perkara lainnya?Pilih satu!
- Hakikatnya, bukanlaa mudah untuk benar2 menghilangkan kecintaan kpda dunia, tapi, mohonlaa bantuan dan pertolongan Allah. mintalah untuk sentiasaa dikurniakan taufiq hidayah ke arah redhaNya.
- Mintalah Allah berikan 'dunia' disaat kita tidak lagi memerlukan 'dunia', agar kita benar2 dapat meletakkannya ditangan, dan menguruskannya dengan penuh taqwa.

3) Menghindari agenda-agenda yang melalaikan.
- Jika merasakan menonton movie, bereffbee, banyak tidur,(dll) itu melalaikan, bermujahadahlah meninggalkannya/mengurangkannya. 
- Kelalaian adalah musuh utama bagi orang yang mencintai dan dicintai Allah.

4) Membaca alquran disertai penghayatan dan pemahaman.
- Jika kita kata mencintai Allah, jagalah hubungan dengan al-quran. Gunakan peluang di bulan Ramadhan ini untuk benar2 membina hubungan dgn al-quran.
- Yakinlaa dengan penghayatan dan pemahaman (serta bacaan) al-quran, akan memberi ketenangan hati dan ketnteraman jiwa. insyaallah.

5) Faham dengan sebenar-benarnya sifat-sifat Allah serta menghayati asma' alhusna.
- Banyakkan berzikir dan memahami asma' alhusna kerana dengan mengetahui sifat2 Allah, membantu kita menjalani kehidupan dengantenang dan kebergantungan sepenuhnya kpda Allah.
- Melalui sifat Allah Ar-Razzaq (Allah Maha Memberi Rezki) memberi keyakinan bahawa Allah akn kurniakn rezki tanpa sekatan mahupun berkurang walau sedikit pon. (serta byk lagi sifat2 Allah yg lain).

6) Melihat dan merasa setiap nikmat yg diberi akan menambah kecintaan kpda Allah.
- Antara tanda Allah mencintai kita juga, adalah apabila kita sentiasaa memandang nikmat berbanding kekurangan/ujian. Dengan melihat nikmat yg Allah beri hakikatnya terlalu amat banyak jika dibandingkan dengan ujian. Smoga kita menjadi hamba yg sentiasa bersyukur dan bersabar.aamiin.

7) Orang yang mencintai dan dicintai Allah, sentiasa berusaha melengkapkan yg fardhu, dan menambah amalan- amalan sunat.
- Dalam satu hadis qudsi, dari Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah sallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Allah berfirman,
 “Barangsiapa yang menyakiti waliKu, maka sesungguhnya Aku memaklumkan perang kpdanya. Dan tiada mendekati hambaKu kpdaKu,dengan suatu pekerjaan yang lebih Aku sukai dari mengerjakan apa yang Aku telah fardhukan ke atasnya. Dan sentiasalah hambaKu mendekatkan dirinya kepadaKu dgn melakukan segala yang sunat sehingga Aku mencintainya. Maka apabila Aku telah mencintanya, adalah Aku yang menjadi pendengaran yang ia dengan dengannya, dan penglihatan yang ia melihat dengannya, dan tangannya yang ia tamparkan dengannya, dan kakinya yang ia berjalan dengannya; dan demi jika ia meminta kpdaKu, nescaya Aku berikan kpdanya; dan demi ia meminta perlindungan kpdaKu, nescaya Aku melindunginya". (HR Bukhari).


8) Mengikut sunnah nabi.
- Berusaha untuk mempertingkat dan mengamalkan amalan2 sunnah dari perbagai sudut atau aspek. Bukanla difokuskan melalui ibadah khusus shja sprti solat dhuha, puasa sunat, solat rawatib, dll..tetapi juga merangkumi keseluruhan kehidupan sekecil2 bermanis muka dengan saudara/orang lain. ini  juga sunnah!

- Contoh yg ustazah beri, seorang suami yang membantu isterinya membuat kerja2 rumah, berlemah lembut, dan berhemah menegur anak isterinya juga sunnah. Nabi SAW buat tuu. 
(heheh..dgr contoh ustazah beri nie, ramai ibu2 tersenyum>.<)

9) Sentiasa berzikrullah. Mengingati Allah.
- Berzikrullah dari sudut lisan, kata2, perbuatan, pemikiran, dan hati..dalam setiap perkara.
- Bermaksud, jika kitaa mengingati Allah dengan kata2, setiap perkataan yg keluar dr mulut kita hanyalah perkara2 yg baik dan Allah redha. Jika kita mengingati Allah dengan perbuatan, setiap yang kita lakukan hanyalah perkara yang Allah suka. (seperti hadis diatas)

10) Bermunajat di sepertiga malam.
- Yup! ustazah kata, nie antara indicator nya jugak bila kita mengaku kita mencintai Allah..dush2.terkesan sgt. kita kata kita cintakan Allah, tapi tahajjud seminggu skali pon susah.sobss.
- Jadikanlaa waktu sepertiga malam tu sbgai wktu untuk kita benar2 memuji, mengingati, mengadu, dan merintih kpda Al-Wadud,yang Maha Mencintai hambaNya.
- Gunakan Ramadhan sbg medan untuk kita perbaiki amalan tahajjud kita dan dalam usaha mencari lailatul qadar.
- Mintalah kekuatan, taufiq dan hidayah dr Allah untuk bertahajjud serta menghayati Surah Al-Muzammil (perintah solat tahajjud untuk nabi.dan kita juga)



Alhamdulillah. so thats it!xnak komen pnjg2 dah sbb post nie pon dah panjang.hee..
Hakikatnya, semua senarai diatas nie memrlukan mujahadah. back to #1). Semoga Allah sentiasa beri kekuatan untuk kita berkorban demi meraih redha dan cintaNya.
Akhir kata, berdoalah kepada Allah agar diberikan perasaan cinta kpdaNya, bersyukur dgn pemberianNya, bersabar keranaNya, dan kekuatan utk berhadapan dgn dunia dariNya. aamiin.

may Allah ease~may Allah bless~

Tuesday, 25 April 2017

Beramallah semampumu

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani~

Dalam sehari2, kita sibuk dengan urusan harian masing2. bangun, mandi, breakfast, keje/kelas, lunch, smbung keje, rehat, dinner, tido. then, repeat the same cycle. exactly the same cycle.. salah?tak laa..xde salah dan silap pon. macam robot pon, oke je..xpee.
cuma nyaa, salah bila kita xletakkan niat n matlamat utk stiap cycle kita tu. salah bila kita xrse nak buat penambahbaikan pon dlm cycle harian kita tu. salah bila kita xrasa dan tak fikirkan langsung perihal keadaan org lain untuk diselitkan dlm cycle harian kita..

menjadi daie ilallah bukanla semudah mengunggapkan dengan katakata.tapi lebih kpda praktis nya. hari tu,,time pengisian, ada ukhti ni ckp,jgn jadi mcm robot. lpstu, ada org tanya.."Macam mana nak make sure kita xjadi seperti robot sdgkan mmg aktiviti harian kita, kbnyakannya mmg bnda yg sama"..hemm, make sense jugak kann soalan tu..klu dah tugas pelajar adalah bljar, kne prgi kls,itu jelaa yg dia akan buat..klu dah tugas doktor merawat, pegi balik hospital, jmpa pesakit, memang itu jelaa yg dia biasanya buat..klu dah tugas guru/lecturer mengajar, jmpa student, memang itulaa yg spatutnya dia berbuat,kan.. 

So apa yg saya faham, TIDAK menjadi robot bukanla sematamata bermaksud, kita langsung xbole ulang benda yg sama hingga melawan fitrah kita sbg manusia yg bekerja. pada saya, ia lebih kpda penghayatan dgn hati utk melalui hari2 kita, serta perasaan sentiasa nak berbuat baik, menyumbang, dan mencari medan untuk berbuat sesuai dgn perintah Allah.beramal dengan sunnah nabi SAW. atau dlm erti kata mudahnya, selitkanlaa aktiviti harian kita dgn perkara2 positif, berusaha utk membantu dan berbuat baik pda sekeliling, dan menyumbang seboleh mungkin dr segi harta, wang, tenaga,dan masa demi untuk menggapai redha Allah, insyaallah. owhh lagi 1, jgn pndg remeh stiapp amal yg mgkin nmpak kecil, sbb kita bukan Tuhan yg menilai. jauhi sikap 'meletak nilai' pada amal2 sendiri, mahupun org lain..
tringat laa, murabbiah penah share, ayat from surah al-kahfi [Qs 18: 103-104]
"Katakanlah(Muhammad): 'Apakah akan kami beritahukan kepadamu tentang orang yang paling rugi perbuatannya?'.Iaitu orang yang telah sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia ini, sedangkan mereka menyangka bahawa mereka berbuat sebaik-baiknya"
Ayat nie biasa dengar,kann..tiap2 hri jumaat, kita come across dgn ayat nie. dan slalu je org share tadabbur psl ayat nie,kan..tapi how frequent pon kita dgr,anggaplaa ianya peringatan berterusan dr Allah untuk hati yg leka tuu.huuu. owhh btw, murabbiah kata, kita nie slalu merasa cukup dgn apa yg kita dah berbuat. mungkin kdg2, terdetik je "owhh aku dah bangun tahajjud hri nie, so xpe laa xbuat solat sunat lain dah..oke laa tuu dr org yg xbangun" atau ponn "haaa tadi dah sedekah, rm10 pulak tuu,xpe jelaa xsedekah dah,cukup dah sedekah aku untuk hari ni" (huuuhuuu.nangissss).. beliau kata,benda ni mgkin nmpk xde apa2 pon.bnda biasa je,,tapiii cuba muhasabah balik lintasan hati kita tuuu..jangan sekali2 merasa cukup dgn amal2 sndri.jgn sesekali menghitung2 kebaikan diri mahupun org lain..again, sebab kita bukan Tuhan yg layak menilai..berbuatlah!berbuatla sebanyak dan semampu mungkin. sebabb takut jelaa,klu terdetik perkara2 mcm tuu, bimbang kita termasuk golongn org2 yg yg sia2 perbuatannya.nauzbillahiminzaalik.


Imam Asy-Syafii pernah bkata, "sesiapa yang mampu melihat kekurangan dalam dirinya, maka dia akan mencapai istiqamah"..haaa dasat kan!maksudnyaa, jika kita sentiasa rasa terdapat kekurangan dan kelompongan dalam amal2 kita, dlm usaha2 kita, pasti kita akan rasa nak berbuat lagi dan lagi.tidak mudah merasa cukup dgn ibadah dan amal2 kitaa...itula istiqamah.
So, kepada anda2 skalian (yg menaip terutamanya), berbuatlah! menyumbanglah! memberilah! beramallah! kerana Dia Maha Melihat, Maha Menghitung, Maha Mensyukuri hamba2Nya..Berusaha lah untuk meraih cintaNya.

Dalam satu hadis qudsi, dari Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda, Allah berfirman:
"Barangsiapa menyakiti waliKu, maka sesungguhnya Aku memaklumkan perang padanya. Dan tiada mendekati hambaKu kepadaKu dengan suatu pekerjaan yang lebih Aku sukai dari mengerjakan apa yang telah Aku fardhukan ke atasnya. Dan sentiasalah hambaKu mendekatkan dirinya kepadaKu melakukan yang sunat hingga Aku mencintainya. Maka apabila Aku mencintainya, Aku menjadi pendengar apa yang ia dengar, menjadi penglihatannya apabila ia melihat, tangannya yang ia tamparkan dengan dia, dan kakinya yang ia berjalan dengan dia; dan demi jika ia meminta kepadaKu, nescaya Aku berikan kepada dia; dan demi jika ia meminta perlindungan kepadaKu, nescaya Aku melindunginya" - (HR Bukhari)
Syarah hadis nie agak panjang..tapi nak fokuskan pada ayat yg saya bold kan tuu.. Dlm Kitab Hadis 40 (susunan Imam Al-Nawawi), apabila Allah mencintai seseorang hamba, maka Allah akan mengawas dan memelihara pendengaran, penglihatan, tangan dan kaki dari godaan syaitan dan dr perkara2 maksiat. Hamba yang mencintai dan dicintai Allah akan berusaha untuk memastikan setiap yg dia dengar, lihat, dan berbuat, adalah perkara2 yang disukai Allah serta sentiasa dlm kerangka redha Allah. tertanyatanya diri sendiri, adakah Allah benar2 telah menjadi penglihatan, pendengaran tangan, dan langkahan kaki akuu??sobss..

Dan sebagai tambahan, bersabarlah melakukan ketaatan, kebaikan dan amalan2 yang dicintai Allah.bersabarlah meninggalkan perkara2 maksiat, perkara2 yang tidak disukai Allah, samada lintasan akal dan hati, dosa/maksiat ketika di khalayak, mahupun ketika sendiri2..muhasabah kembali akhlak/sikap kita ketika bersendirian..ingatlaa, Allah tu Maha Melihat.

semoga Allah sentiasaa tuntun hati2 kita ke arah jalan yg diredhai dan diberkati. amiin2 insyaallah~

**post yg ditujukan buat diri sendiri.Please take note dear myownself!