Tuesday, 18 July 2017

Hanya Dia

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ^_^


Yellow zone tidak begitu terkawal
Akhir2 shift masih ada pt baru masuk
Aku ambil kertas triage,
"Alleged pcm ingestion. 40tablets"
Dlm hati wow.
40 biji telan.
Toleh tengok pesakit yg berkenaan
Seorang wanita, cantik, bertudung Sempurna auratnya walaupun sudah ditukar baju ke baju hospital
Aku mendekatinya, senyum.
Tak berbalas
Okay, takpe
Mula dapatkan history
Basically nak tengok symptom2 yg dia develop after makan ubat ni, takut overdose
Wajahnya masih murung sepanjang aku bertanya.
Habis tanya simptom, aku tau aku belum tanya satu benda.
Iaitu; kenapa.
Aku menarik nafas, dalam
"Hmm akak. Sorry tanya. Kenapa akk telan 40 biji panadol ni?"
Dia senyap, pandangan yang menembusi lantai yang dilihatnya
"Ada masalah ape2 ke?"
Tak lama lepas tu dia bersuara
"Boyfriend yg sy nak kahwin tu, sy baru tahu pagi ni dia ada perempuan lain"
"Oh.." aku angguk.
Jujur aku tak tahu mahu sambung apa.
Nak nasihat ke macam mana ni, nak mula dari mana.
Tiba2 dia tambah lagi,
"Saya baru convert islam 2 minggu lepas. Dah plan nak kawin dh dokter.. sy dh korbankan mcm2 utk dia"
Aku terkedu sekejap.
Baru perasan dia bukan muka melayu
"Yeke.. hmm akak convert ni family tahu tak?"
Sengaja aku bertanya, mahu tahu support dari family dia sendiri bagaimana
Dia geleng
"Mak ayah akak mcm mana?" -aku sambung
"Sebelum ni sy pernah cakap nk kawin dgn lelaki melayu, dan nak masuk islam, mak sy tak benarkan" -airmata sudah memenuhi kelopak matanya
Haih
Ni yang lemah ni
Huhu
Aku senyap beberapa saat
Cuba menyusun kata dari lidah yang tak begitu fasih bahasanya
"Akak hilang manusia. Tapi akak tak hilang Allah. Pegang betul2, Allah dah pilih akak masuk islam tau"
Mata aku sendiri rasa panas
What a test to her..
Dia nampak seperti seorang bayi
Yang masih tak mengerti apa2
Yang masih perlu dibimbing langkahnya
Yang masih perlu dikenalkan dengan Dia
Aku yakin Allah takkan pernah salah memilih seseorang untuk memeluk islam,
Walau apa pun reason mereka
Mungkin permulaannya adalah sebab manusia,
Namun insyaAllah, Dia lah yang akan meluruskan perjalanan di kemudiannya
Dan pada dua minggu keislamannya, dia telah diuji dengan perihal kesetiaan
Kesetiaan pada Tuhan yang telah dia mula ikrarkan
Mungkin terdetik untuk berpatah balik setelah perjalanan yang baru selangkah dua diuji sebab bertapaknya dia
Aku pulang dengan seribu satu persoalan di kepala
Allah tak pernah salah pilih sejak pertama kali hati kita dibuka.
Dan bila kita telah bermula,
Allah akan menapis dan menguji hingga sebab kita di perjalanan itu hanyalah Dia
Kerana hanya dengan Dia sebagai tujuan kita, Allah akan memberikan syurga.
Despite all the storms and hardships,
To her and my dear self,
Please, fight to stay.
-credit to Alifnunwau Nymous aka Dr Muna
(may Allah bless her too)

"Allah akan menapis dan menguji sehingga sebab kita di perjalanan ini hanyalah Dia. "
Hanya Allah.
I really want to have that feeling. merasa kn sgalanya utk Allah. somehow, the struggle is real.
may Allah guide us.
He know we are struggling. inside and out.
Biarlah mujahadah ini, keranaNya.
**sincere struggle for Allah**

may Allah bless~

Monday, 17 July 2017

Back to Allah

Bismillahirrahmanirrahim

Buat,
Kawan, sahabat, teman, akhawat.
Setinggi mana impian kita
tempat kita bergantung tetap Allah,
Sejauh mana kita meneroka
Tempat bertawakal tetap Allah,
Seperit mana kita menelan rasa,
Tempat kita mengadu tetap Allah
Sebahagia mana kita bersaudara,
Tempat kita kembali tetap Allah
Sepedih mana kita menahan segala keinginan
Tempat kita berdoa tetap Allah
Selama mana kita menanti
Penantian tertinggi kita tetap pada Allah
Duhai sahabat,
Berjalan dengan anggota yang tangkas
Bila mana engkau mendengar lalu engkau melaksanakan
Bekerja dengan hati yang bertaqwa
Supaya gerak kerjamu seperti engkau mengejar syahid
yang tidak menghiraukan segala kesakitan di medan perjuangan
Buat dirimu
Teguhkanlah prinsip supaya engkau tidak dipijak pijak
Kuatkan niat supaya engkau tidak lagi mengeluh
Terangilah impianmu supaya lebih jelas untuk dicapai
Besarkan hatimu supaya impianmu lebih mudah untuk dikecapi.
Jagalah Allah, in shaa Allah. Allah akan jaga kita.

c&p fb SyafiqahAthirahMohdShaifullah. 
penulisan yg menyentuh.
biarlah smuanya keranaNya.
may Allah bless~

Sunday, 18 June 2017

Coretan Mishkat

Bismillahirrahmanirrahim
Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Maha Penyayang

Alhamdulillah thummalhamdulillah :)
All praises to Allah.Yang Maha Menghidupkan dan Mematikan. Yang Maha Kaya dan Maha Berkuasa. Bersyukur atas kurniaan Allah,yang masih memberi peluang untuk kita kembali dan bertaubat padaNya..
24Ramadhan. Pantas betul masa!Benarlaa,sekejap sgt kehidupan dunia nie sbnrnyaa. huu. Baru2 nie, terdapat kes buli pelajar UPNM sehingga mangsa meninggal dan pesalah disabit hukuman gantung. AllahuAkhbar! Actually terfikir jgk, "sampainyaa hati kawan2 dia seksa mangsa begitu skali" tapii sangat2 tringin nak dgr luahan pesalah2 tu, apa yg difikirkan saat tu sbnrnya?apa perasaan mereka skrg? 
Sungguh,.Allah Maha Pengasih Maha Pengampun. Jika sudah confirm disabitkan ke tali gantung, dan dlm tempoh itu, merekalah org yg paling benar taubat nyaa, masyaallah. xmustahil kedudukan mereka lbh baik dr kita. Bukanla saya membenarkan/menyokong apa yang mereka buat, tapi sye lebih memandang bahawa 'Maha Luas rahmat dan kasih sayang Allah ;) '..So, dont judge. kita xtau pengakhiran kita.dan kita xtau hakikat taubat mereka (dahlaa di 10 malam terakhir Ramadhan). Mogamoga Allah lembutkan hati keluarga mangsa utk redha, bersabar dan memaafkan(walaupun hakikatnyaa susahh.huu). Mogamoga Allah lembutkan hati pesalah2 utk bertaubat dan diterima taubat mereka. dan mogamoga Allah lembutkan hati2 kita juga utk terus terbuka hati menerima taufiq dan hidayahNya.aamiin aamiin insyaallah.

Ehe. oke. habis luahan berkenaan kes tu. 

Alhamdulillah. bila dgr dan baca cerita2 macam tu, terus rasa bersyukur sgt2 sbb sehingga kini, Allah masih memberi saya nikmat keluarga, sahabat2, akhawat2 yang baik2 sgt. yelaa. ada org,dia diuji dgn kawan2 yg...(apa2 yg dia rasa teruji laa.hee). 



Jadinya, ini sdkit coretan yang saya nakk sgt ingat.sbb tu saya decide utk tulis(menaip je).hihii.
Telah tertulis, saya smbg bljr di USM Penang. Mulamulaaa masuk sini dlu, menangiss je. (perempuan kann).haha. oke dh xnak igt.tapii rupanya Allah nak hadiah kan dgn sesuatu yg lbh baik kt Penang nie, smpai kn dah stahun hbs bljr pon, masih disini.alhamdulillah =D dan spnjg stahun tamat bljr, saya tinggal di RI (rumah islam) yg diberi nama Mishkat (klu nk tau ape tu, rujuk [Qs 24:35], ehe) So, disini laa cerita bermula.

Sblm masuk rumah nie, dah dimaklumkan. penghuninya ada 11orang, dan akn jdi 12orang jika termasuk saya.uishh.ramai betul. tapii disebabkan rumah nie besar laa jgk,sye oke je(dgn hrpn penghuni lain pon oke klu saya menyebok.hee). dan tapii lgi, sye betul2 kenal dua orang penghuni je (kte panggil akhawat laa) dr 11 orang tu.haaaa segan laa plak. but i had no choice. makanyaa, sye on je!alhamdulillah. x ambil masa lama sgt pon utk 'masuk' dgn akhawat2 nie. dan apa yg saya nak tekankan disini,dan membuatkan sye syg,adalah biah (condition/environment) solehah nya..harap2 insyaallah nnti, dpt dipraktikkan dlm RI sye sndri pulak.ehh!

Disini, solat jemaah sgt2 dijaga. jika masuk wktu solat, smua akn automatik bersiap, tggu kat ruang tamu utk solat.yg menunggu, ada yg smbil2 baca quran,baca mathurat(really inspiring).dan ada jelaa kdg2 smpai kena panggil "antunna, jom solatt!dah masuk wktu~"(sbb khusyuk bersembang.lol) hee. tapinya, solat jemaah tetap dijaga wlaupun ada dua orang je kt rumah time tu.

Next, bangun qiam. huuu. kalau ada yg bangun awal, kbnyakkan hari nya, mereka akn saling mengejutkn ahli2 lain utk qiam jgk.takpon, mostly akn tbangun sndri..nak katanya, hampir stiap hari sblm subuh tu, smua org dah tggu kt ruang tamu tggu azan subuh.(kdg2 smpai tertidur tggu.hihi) dannn inilaa antara bnda yg saya berazam sgt2 utk praktiskan di rumah saya sndri nnti.insyaallah.

Oke, tu bab solat. Lps tuu, bab masak. kt sini, ada giliran masak,satu hari, seorang btugas masak. haha. mula2 dulu, bdebar jgk sayaa.yelaa, nak masak utk 12orang trus kot.ntah sedap ke tidak.ntah jadi ke tidak..tpi kne jugak masak.(mula2 dlu, mmg tnya resepi kt mak jelaa.ehe).alhamdulillah skg bole laa sikit (ehem!)hihi dan sbnrnyaa, yg ni antra yg paling best.sbb tiap2 hri rse mknn berbeza, lauk berbeza, dan yg pnting, smuaa sedap2!hahah.makan sedap hari2. suka suka =D
*mereka sbnrnya student medic, yg stiap hri blk dlm kepenatan sbnrnya..tapii mereka still masak.qudwah mereka dlm melaksanakan tggungjawab, sgt2 sye kagumi.moga Allah berkati usaha mereka.insyaallah

Lagi, bab baca buku.ehee. atau klu tmpt lain, pggil 'kulsem' (kuliah sepuluh minit)kot.kt sini, panggil baca buku je.hihi. means dlm seminggu, akn ada bacaan rumah or baca buku nie. biasa akn bukak kitab 'Fadhilat Amal', atau 'Riyadus Solihin' atau apa2 kitab yg nak di share. xlama pon sesi sharing nie.tapi pada sye,agak pnting supaya smua org back on track stelah seharian 'dgn dunia'..huhuu.

Sterusnya, tiada lain yg menghidupkan dan menceriakn suasana sesuatu rumah, melainkan akhlak/attitude dan 'kefahaman'. Hakikatnya,bukan laa mudah nak 'masuk' dgn smua org. 12orang kot!rumah sewa yg duduk bedua pon, xtentu bole 'satu kepala'..tapi Alhamdulillah.bersyukur sgt2. walopon kami 12org, xde pula pergaduhan atau pertengkaran spnjg bersama.malah,kami sgt rapat. owh yee, tipula klu sye kata langsung xde yg terasa hati, xde yg tidak sependpt, xde air mata yg mengalir spnjg kt sini.tipu kot. tapi nya, perkara2 mcm tu xberlarutan. jika ada yg terasa hati,masing2 saling meminta maaf dan memaafkan. jika ada yg tidak sependapat atau perkara yg perlukan jln penyelesaian, kami ber'syuro'(bermesyuarat.lbh kpda berbincang). alhamdulillah, harmoni sgt cara tu. then, klu ada antra kami yg perlukn bantuan/pertolongan. sesiapa yg free dan berkemampuan bantu, smua lajuu je menghulurkan.. fastabiqul khairat(berlumbalumba dlm kebaikan).cth dlu, kereta sye problem.bila kata nak pnjm kereta, ada je yg offer. pernah smpai berebut2 jwb "haa pakai kereta saya!" "kereta saya pon bolee"..huuu.lagi2 klu kata nak gi jumpa 'adik' or ada usrah..I is terharuu.sobss.tu kereta, klu tugas2 membersih rumah, settle kan baju(baju masing2), atau lain2 utk dibuat, ada je yg membantu, tanpa ada yg mengambil kesempatan..masyaallah. terlalu banyak kebaikan mereka.moga2 usaha ini, ukhuwah ini,dan smua ini adalah kerana Allah.

Dan benarlaa, betapa pentingnyaa sesebuah rumah itu dibina dgn kefahaman agama.bila masing2 faham, akan ada tolak ansur, ahli rumah saling 'menolak' utk sama2 buat kebaikan, adanya perbincangan utk permasalahan, dan mogamoga, adanya keberkatan yg Allah berikan dlm perhubungan. 
Tujuan saya menulis hanyala utk saya jadikan inspirasi, seperti apakah 'rumah islam' itu. bagaimana utk 'menghidupkn' sesebuah rumah itu. ada beberapa perkara lain lagi yg perlu ditekankan utk menjadikn sesebuah rumah itu 'baiti jannati', tapi mungkin ini antara sedikit sbnyak yg sgt2 perlu ditekankan..So tomorrow will be my last day staying wif them. pasti akan rindu!huu.akhir kata, smoga Allah sntiasaaa berkati ukhuwah ini, smoga Allah kuatkn hati2 kita utk terus 'berbuat dan melaksanakan' keranaNya, dan smoga Allah Al-Jami' akn kumpulkan dan pertemukan kita lagi dlm syurgaNya.aamiin2 ya rabbal a'lamin :)

"...Dan barangsiapa yang mengerjakan suatu kebajikan dengan kerelaan hati, maka sesungguhnya Allah Maha Mensyukuri kebaikan, lagi Maha Mengetahui" [QS 2:158]

**kpda ahlul baytmishkat, jazakumullah khairan katheera utk smuaa pertolongan, qudwah yg sgt2 baik,dan mcm2 laaa..huu.jgn lupa kte dlm doa2 antunna ye~smoga antunna smua dpt menjadi Dr yg merawat fizikal dan rohani org lain..aamiin.okelaa, take care!fi hifzillah.
p/s:rindu nk dengar crita2 hosp,terms2 medic yg xpaham tuu, dan 'macammacam' cerita antunna lagii.huu. 

#BaytMishkat
#taknaksedih
#sayangantunna
may Allah bless~